Muutto uuteen kotiin

Muuton yhteydessä on paljon muistettavaa, mutta kun aloitat siihen valmistautumisen riittävän ajoissa, onnistut ilman suurempaa päänvaivaa. Listasimme avuksesi onnellisen muuttajan vinkit, joiden avulla saat muutostasi mukavan kokemuksen. Kun muutto on hyvin suunniteltu, se on puoliksi tehty.

Muuttokirje ja uuteen kotiin tutustuminen

Noin kuukautta ennen muuttopäivää saat meiltä kirjeen, josta löydät paljon hyödyllistä tietoa uutta kotiasi ja muuttoasi ajatellen. Muuttokirjeessä kerrotaan muuttopäivä sekä tarjotaan mahdollisuus uuteen kotiin tutustumiseen ennen muuttoa. Tutustumistilaisuuteen kannattaa ottaa mittanauha
mukaan, jotta voit halutessasi mittailla vaikkapa olohuoneen kalusteille sopivia paikkoja. Samalla saat henkilökohtaista käyttöopastusta uuteen kotiisi ja sen ominaisuuksiin.

Valmistaudu muuttoon

Varaa riittävästi muuttolaatikoita. Hyvät muuttolaatikot kestävät painavatkin esineet ja ne on helppo pinota päällekkäin. Muista hankkia myös pakkaustarvikkeet, kuten kuplamuovi, sanomalehdet, sakset, maalarinteippi ja tussi. Saatat tarvita myös vasaraa, ruuvimeisseliä ja porakonetta.
Muuttoautosta ja -avusta kannattaa sopia ajoissa.

Pakkaa huolella

Aloita pakkaaminen ajoissa niistä tavaroista, joita et tule tarvitsemaan tulevien päivien aikana. Samalla sinulla on hyvä tilaisuus käydä tavarasi läpi ja luopua tavaroista, joita et ole kaivannut ehkä jopa vuosiin. Merkitse pakkauslaatikoihin, mihin huoneeseen siinä olevat tavarat kuuluvat, jolloin ne on helppo kantaa suoraan oikeisiin huoneisiin. Jätä aikaa myös vanhan asuntosi siivoamiselle ja luovuta avaimet joko isännöitsijälle tai uudelle omistajalle.
  • Vinkki: Pakkaa itsellesi matkalaukullinen tavaroita, joilla pärjäät ensimmäisen viikon uudessa kodissasi. Näin voit rauhassa nauttia normaalista arjesta ja purkaa tavaroita omaan tahtiin.

Muista sähkösopimus ja tietoliikenneyhteydet

hkösopimus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa haluamasi sähkölaitoksen kanssa. Lisätietoja sähkön hintavertailusta saat mm. osoitteesta sahkonhinta.fi. Muista irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimus. Tee hyvissä ajoin myös palvelusopimus teleoperaattorin kanssa, jotta tietoliikenneyhteydet toimivat uudessa kodissasi heti muuton yhteydessä.

Tarkista kotivakuutus

Millainen kotivakuutuksesi on? Kattaako se esimerkiksi muutossa mahdollisesti aiheutuvat vahingot? Muista myös ilmoittaa tiedot uudesta kodistasi vakuutusyhtiöön.
 

Tee osoitteenmuutos

Tee osoitteenmuutos maistraattiin tai postiin sähköisesti vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Tee edelleen lähettämissopimus postin kanssa. Ilmoita uusi osoite myös mm. pankkiin, kirjastoon ja työnantajalle.

Maksut muuton yhteydessä

Muuttokirjeessä saat ohjeet loppukauppahinnan maksamisesta, yhtiövastikkeista sekä osakkeisiin kohdistuvan lainaosuuden suorittamisesta. Muistathan, että kaupasta suoritettava varainsiirtovero erääntyy maksettavaksi kah den kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä.

Tarvitsetko asennusapua?

Voit varata muuton jälkeen asennusapua kodin pieniin kiinnitystöihin, kuten taulukoukkujen kiinnitykseen. Tarkemmat ohjeet löydät muuttokirjeestä.

Lisätietoa Kodinkansiosta

Muuttopäivänä uudessa kodissasi on valmiina Kodinkansio, johon on koottu mm. valmistajien tuotekohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet kodinlaitteiden käyttöön sekä hyödyllistä tietoa talotekniikasta.