<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=216656025545213&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Roadmap unelmiesi asuntoon

by Petteri Kettunen

Mitä tulee tietää uuden asunnon ostamisesta? Tässä artikkelissa paneudutaan koko uuden asunnon hankkimisen polkuun aina asunnon etsimisestä ostamiseen ja ensimmäisestä rakennustyömaavierailusta vuositarkastukseen.

Artikkeli on jaettu kolmeen osaan:

Kuvaus on luonnollisesti siitä, miten asiat MaxBuildilla toteutetaan ja se voi poiketa suurestikin kilpailijoiden toimintatavoista. Monet asiat ovat kuitenkin asuntokauppalain säädösten rajaamia, joten kokonaiskuva on kuitenkin kaikilla pitkälti samanlainen.


1. Asunnon  OSTAMINEN

TOTEUTA KANSSAMME UNELMIESI KOTI

Toivomme ensisijaisesti, että löydät itsellesi sopivan asunnon myynnissä olevasta tarjonnastamme. Pääset katsomaan myynnissä olevat kohteet alla olevasta painikkeesta.

PORVOON FRESCO

Mikäli tarjonnastamme ei vielä löytynyt unelmiesi kotia, voit ilmoittaa meille yhteystietosi, jolloin lisäämme sinut asiakasrekisteriimme. Pidämme sinut ajan tasalla - saat tietoa suunnitellusta kohteesta jo ennen ennakkomarkkinointia - ensimmäisten joukossa!

Tulossa olevat kohteet

Tulossa oleva kohde on vasta suunnitteilla, ei vielä ennakkomarkkinoinnissa eikä myynnissä. Kohteesta ei ole asuntojen hintoja eikä lopullisia suunnitelmia. Voit jo tässä vaiheessa ilmoittaa kiinnostuksesi ja ilmoittautua asiakaslistalle. Näin varmistat, että saat lisätietoa heti, kun kohteen hinnoittelu ja suunnittelu etenee. Ja tietenkin saat ilmoituksen heti, kun ennakkomarkkinointi alkaa ja asunnot ovat virallisesti varattavissa.

u121_unrealer_maxbuild_feenix_exterior_0006-2

Ennakkomarkkinointi

Kohteesta on tässä vaiheessa käytössä alustavat tiedot, kuten asuntojen hinnat, arvioitu valmistumisaika ja pohjapiirrokset. Ennakkomarkkinoinnin aikana voit tehdä asunnosta ennakkovarauksen tekemällä varaussopimuksen ja maksamalla varausmaksun. 

Varaussopimus

Kun olet varhaisessa vaiheessa liikkeellä, sinulla on parhaat mahdollisuudet löytää laajasta valikoimasta toiveidesi mukainen koti. Varaussopimuksella varmistat oikeutesi tehdä kyseisestä asunnosta kaupat, kun myynti alkaa. Jos tulet katumapäälle ja haluat perua varauksen tai mikäli kohdetta ei ryhdytä rakentamaan, palautamme varausmaksun. Kaupan syntyessä varausmaksu lasketaan osaksi kauppahintaa. Voit myös varata asunnon alustavasti nimivarauksella, joka on voimassa asuntomyyjän kanssa sovitun ajan. Yleensä nimivarausaika on pari päivää, jotta ehdit
varmistaa rahoitusasiat yms.

Jonotus

Usein käy niin, että juuri se mieleisin asunto on jo varattuna toiselle. Voit kuitenkin ilmoittautua asuntoon jonottajaksi, sillä varaustilanne elää ja varaukset muuttuvat. Jonottaja ei maksa varausmaksua. Voit jonottaa useampaankin asuntoon samanaikaisesti.

Voit varata asunnon kohdesivulla tai ilmoittaa varaustoiveesi asuntomyyntiimme joko sähköpostilla tai puhelimitse.

Myynnissä olevat kohteet

Varsinainen myyntivaihe tarkoittaa sitä, että kohteen rakentamispäätös on tehty ja RS-valmius on saavutettu. Tässä vaiheessa voidaan tehdä viralliset asuntokaupat. Kun olet löytänyt mieleisesi vapaan asunnon, tee varaus kohdesivulla tai ilmoita varaustoiveesi meille sähköpostilla tai puhelimitse. Tässä vaiheessa ei peritä varausmaksua vaan sovimme ajankohdan asuntokaupan tekemistä varten.

maxbuild_feenix_A105_003

Asuntokaupan tekeminen

Saat ennen kauppakirjan allekirjoittamista nähtäväksesi kaikki kauppaan liittyvät asiakirjat, joihin kannattaa tutustua huolella. Kaupan teon yhteydessä tai erikseen sovittavana ajankohtana voit tutustua uuden kotisi sisustusmateriaaleihin ja saat ohjeet sisustusvalintoja varten. 

Kaikki myynnissä olevat asuntokohteemme ovat RS-kohteita, joissa asunnonostajien taloudelliset ja oikeudelliset edut on suojattu asuntokauppalain 2. luvussa säädetyllä tavalla.

 

Asunnon myyntihinta eli kauppahinta

Kauppahinta on summa, jonka ostaja maksaa rakennusliikkeelle. Asunnon velattomalla hinnalla tarkoitetaan myytävien osakkeiden osalle tulevaa osuutta yhtiölainasta kauppahintaan lisättynä. Kun kauppahinta on maksettu kokonaisuudessaan ja kohde on hyväksytty rakennusvalvonnan lopputarkastuksessa käyttöönotettavaksi sekä asunnon vastaanottotarkastus on pidetty, siirtyy omistus- ja hallintaoikeus ostajalle. MaxBuildilla uuden kodin kauppahinta on noin puolet asunto-osakkeiden velattomasta hinnasta.

Varainsiirtovero

Uudiskohteissa varainsiirtovero maksetaan kahden kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä eli käytännössä kohteen valmistumisesta. Varainsiirtovero on 2% velattomasta hinnasta. Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa.             2. RAKENNUSVAIHE

Uuden kodin sisustusvalinnat

Tehdessäsi asuntokaupan rakentamisen alkuvaiheessa, pääset vaikuttamaan uuden kotisi ilmeeseen. Voit valita sisustusmateriaalit ja valinnaiset varusteet asunnon hintaan sisältyvistä valmiista sisustusteemoista tai niiden yhdistelmistä. Olemme laskeneet valmiiksi myös lisähintaisten tuotteiden valikoiman. Tuotenäytteet ovat esillä näyttelytilassamme. Varaa sisustusvalintoja varten aika kohteen asukasmuutosvastaavalta.

Mikäli haluat tilata kotiisi yksilöllisiä muutostöitä, keskustele toiveistasi asukasmuutosvastaavan kanssa. Laskemme sinulle hinnat valikoimiimme kuulumattomista tuotteista ja tilamuutoksista. Mitä aikaisemmin kerrot toiveesi, sitä enemmän voit vaikuttaa uuden kotisi yksilölliseen ilmeeseen.

Lue lisää asunnon sisutusvalintojen tekemisestä.

idea lounge 2

Osakkeenostajien kokous

Kutsumme sinut ja muut ostajat koolle, kun neljäsosa asunnoista on myyty. Ostajat voivat halutessaan valita kokouksessa omiksi edustajikseen rakennustyön tarkkailijan ja tilintarkastajan. Lisäksi osakkeenostajien kokouksessa kerrotaan rakennushankkeen etenemisestä.

Vierailut rakennustyömaalla

Rakentamisen aikana pääset tutustumaan uuteen kotitaloosi joko ohjatulla työmaakäynnillä tai sopimalla etukäteen käynnistä työmaan vastaavan mestarin kanssa.

fresco2

Asuntoon tutustuminen

Asunnon viimeistelyvaiheessa pääset tutustumaan uuteen asuntoosi ja valitsemiisi materiaaleihin ja voit ottaa mittoja huoneista sisustamista varten.

Muuttoon valmistautuminen

Kuukautta ennen uuden kotisi valmistumista lähetämme sinulle kirjeen, jossa kerromme muuttoon liittyvistä tärkeistä käytännön asioista, kuten kauppahintaerien loppumaksuista, yhtiölainan lyhennyksistä ja avainten luovutuksesta.

Muuttotarkastus 

Muuttopäivän lähestyessä pääset tekemään uuteen kotiisi nk. muuttotarkastuksen. Samalla annamme käytönopastusta liittyen talotekniikkaan ja huoltoon. Mikäli huomaat asunnossa puutteita, hoidamme ne kuntoon ennen muuttopäivää.

20181107_09_Eestinlaakso9Espoo_10__MG_9606


3. ASUMISAIKA

Avainten luovutustilaisuus / muuttopäivä 

Muuttopäivä alkaa avainten luovutustilaisuudella. Sinulle aiemmin lähetetyssä kirjeessä on ilmoitettu ajankohta ja avaintenluovutuspaikka. Tällöin koko kauppahinta sekä mahdolliset lisätyöt tulee olla maksettuina. Uudessa kodissasi sinua odottaa kodinkansio, joka sisältää kaikki tarpeelliset tiedot taloyhtiöstäsi ja asunnostasi. Muuttopäivänä kotisi on valmis ja se on siivottu huolellisesti, jotta muuttosi uuteen kotiin olisi mahdollisimman huoletonta. Uuteen kotiin muuttaminen ja sisustaminen voi alkaa. 

Palvelua myös muuton jälkeen

Teemme parhaamme, jotta uusi kotisi on virheetön muuttopäivänäsi. Jos kuitenkin huomaat epäkohtia, voit aina olla meihin yhteydessä. Ensimmäisen asumisvuoden aikana huomaamasi asumista haittaavat viat tai puutteet korjataan pikimmiten. Muut pienemmät puutteet hoidetaan kuntoon vuositarkastuksen yhteydessä.

Hallinnonluovutuskokous

Hallinnonluovutuskokous on samalla ensimmäinen yhtiökokous, joka järjestetään noin kolmen kuukauden kuluttua rakennuksen valmistumisesta. Kokouksessa asunto-osakeyhtiön hallinto siirtyy rakennuttajalta osakkaille eli asuntojen omistajille ja samalla valitaan yhtiölle uusi hallitus. Kokouksessa esitetään yhtiön välitilinpäätös ja selvitys taloussuunnitelman toteutumisesta sekä tiedotetaan rakennustyön teknisestä toteutumisesta.

Vuositarkastus

Vuositarkastus pidetään 12.–15. kuukauden kuluttua rakennuksen valmistumisesta. Tarkastuskutsun mukana saat lomakkeen, johon voit merkitä asunnossa mahdollisesti havaitsemasi virheet. Korjaukset tehdään vuositarkastuksen jälkeen. Taloyhtiön yleisissä tiloissa ilmenneet viat ja puutteet käydään läpi yhdessä asuntoyhtiön hallituksen kanssa.

Huolehdi uudesta kodistasi

Hyvin hoidettu koti säilyttää arvonsa. Suosittelemme tutustumaan huolella kodin huolto-ohjeisiin, jotka on koottu Kotikansioon. Asukkaiden ja taloyhtiön vastuulla ovat kulumisesta, käytöstä ja ikääntymisestä johtuvat korjaustarpeet. Vuosikorjausten jälkeen rakentaja on kuitenkin vastuussa asuntokauppalain mukaisesti mahdollisista rakennusvirheistä. Vuositarkastusten jälkeen yhteydenpito rakentajaan hoituu isännöitsijän kautta.

20190401_16_Eestinlaakso9Espoo_02__MG_6653