<img height="1" width="1" src="https://www.facebook.com/tr?id=216656025545213&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Asunnon Myynti ennen vai jälkeen putkiremontin

by Petteri Kettunen

Aikaisemmissa blogiteksteissä on puhuttu omistusasumisen kannattavuudesta. Selvää on, että se kannattaa. Putkiremontin tullessakin hyvänä pääsääntönä on, että jos et muuten ole harkitsemassa muuttoa, niin älä myy asuntoasi remontin takia. Pitkäaikaisessa asunnossa hetkelliset arvon muutokset asunnossa eivät vaikuta sen käyttöarvoon sinulle. Sinulle huoneistosi on koti ja asuinpaikka, jota voit sisustaa mielesi mukaan ja joka tarjoaa turvapaikan keskellä hektistä pääkaupunkiseudun elämää.

004_oh_pylvas

Jos kuitenkin olet joka tapauksessa harkitsemassa muuttoa lähivuosina, luo putkiremontti taloyhtiössäsi rajatilanteen myynnin suhteen; ennen vai jälkeen?

Vastaus löytyy katsomalla sekä tutkimuksia, että pohtimalla hieman ihmisten ajatusmaailmaa.

Edullisen hinnan houkutus

Edullinen hinta houkuttelee yleensä aina enemmän kuin kalliimpi, vaikka kalliimpi hinta sisältäisikin enemmän. Juuri tästä syystä esimerkiksi lentolipun edullisen perushinnan päälle joudutaan usein ostamaan erikseen ruokailu, ruokajuomat, matkatavarat yms. Samasta syystä uusien autojen ilmoitetu hinnan päälle on ostettava vielä reilusti lisävarusteita ja maksettava mm. toimitusmaksu.

Tilanne on asunnon myynnissä sama. Halvempi hinta houkuttelee ostajia. Kun myyt asuntoa ennen putkiremonttia on sen velaton hinta pienempi kuin remontin jälkeen. Kaikki kyllä ymmärtävät remontin olevan tulossa ja mitä se maksaa, mutta pienempi hinta houkuttelee. Yhtenä syynä voi olla myös se, että pienempi myyntihintaan mahdollistaa ostamisen useammalle ihmiselle ja ihmiset myös etsivät asuntoja usein hinnan perusteella.

Tutkimusten valossa

Putkiremontin vaikutusta asuntojen myyntihintaan on tutkittu lähinnä Pro Gradu -tutkielmissa. Natalia Nikola on tutkinut asiaa maisterin työssään "The effect of pipe repairs on housing prices" vuonna 2011. Kyseessä on regressioanalyysitutkimus pääkaupunkiseudulta ja sen perustaalla näyttää siltä, että asuntojen myyntihinta tippuu putkiremontin jälkeen jopa yli 10 %.

Tutkimuksen mukaan asuntojen velaton hinta kyllä kasvaa putkiremontin jälkeen, mutta ei niin paljon kuin remontista koituu kustannuksia. Tästä erosta muodostuu tuo mainittu n. 10 % ero myyntihinnassa. Tutkimus ei ulotu kovin pitkälle tulevaisuuteen putkiremontin jälkeen ja yksilöllisiä taloja vertailtaessa tulee regressioanalyysissa tiettyjä vaikeuksia esiin. On siis vaikea sanoa, millä aikavälillä tuo menetetty hinnan lasku tulee takaisin. Natalia itse puhuu tutkimuksessaan asuntojen olevan ylihinnoteltuja ennen putkiremonttia.

Yhteenveto

Sekä tutkimuksen, että ihmisen psykologian pohdinnan perusteella näyttää siltä, että jos olet myymässä asuntoasi, tee se ennen putkiremonttia. Tärkein määrittävä tekijä tässä on velkaosuuden jyvittäminen huoneistolle. Niin kauan kuin putkiremontin velkaosuutta ole jyvitetty, on oikea aika myydä.

Niin kauan kuin putkiremontin velkaosuutta ole jyvitetty, on oikea aika myydä.

Voit saada asunnostasi noin 10 % paremman hinnan myymällä se ennen putkiremonttia tai sen aikana. Lisäksi vältyt väistöasumisen kustannuksilta. Asunto kannattaa myydä ennen putkiremonttia.


_DSC2776